Sudar kosmopolitske stvarnosti i nacionalne perspektive u Evropi: izgledi za prevazilaženje krize – zaključci sa Četvrtih beogradskih dijaloga

 

Četvrta runda Beogradskih dijaloga pod nazivom “Evropa između nacionalizma, populizma i proširenja” održana je prošle nedelje – 8. decembra u Skupštini grada Beograda i 9. decembra u AKUD Lola. Događaj je organizovan od strane Beogradskog fonda za političku izuzetnost u saradnji sa Forumom Srbija Nemačka i u partnerstvu s Vilfrid Martens centrom za evropske studije. Događaj je velikodušno podržan od strane Balkanskog fonda za demokratiju i Saveta Evrope, a strateški medijski pokrovitelj konferencije je Novinska agencija Tanjug.

 

untitled1

FOTO: Anđić/BFPE/FSN

Na Četvrtim beogradskim dijalozima pokušali smo da napravimo platformu na kojoj će se diskutovati o politici proširenja EU, kao i o procesu integracije Republike Srbije. U tom cilju smo se posvetili konsultacijama sa značajnim državnim telima i drugim domaćim interesnim grupama, koje su podržale diskusiju o aktuelnim temama vezanim za EU, kao i Beogradske dijaloge na ovom putu. Pre svega smo se potrudili da prenesemo savete Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije i Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Ukupno se oko 130 govornika i učesnika pridružilo diskusiji, a sa plenarnih sesija je izveštavalo oko 20 novinara iz sedam nacionalnih medijskih kuća (novinske agencije Tanjug, Beta i Fonet; televizije B92, Pink i Kopernikus, kao i dnevne novine Politika).

 

FOTO: Anđić/BFPE/FSN

FOTO: Anđić/BFPE/FSN

 Uvodna obraćanja:

  • Bojan Predojević, predsednik Upravnog odbora, Forum Srbija Nemačka
  • Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracjie Republike Srbije
  • NJ.E. Aksel Ditman, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji
  • Oskar Benedikt, zamenik ambasadora EU u Srbiji
  • Adam Fagan, direktor Škole politike i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Kraljice Meri u Londonu i profesor u Londonskoj školi ekonomije

FOTO: Anđić/BFPE/FSN

FOTO: Anđić/BFPE/FSN

Dve pratećpanel diskusije, u kojoj će učešće uzeti istaknuti političari, istraživači i eksperti u oblasti evropskih studija, među narodne saradnje i razvoja, posvetiće se problemu porasta nacionalizma i populizma u zemljama Evropske unije, krizi evropske ideje i mogućnostima za dalje proširenje EU.

Za detaljniji izveštaj sa uvodnih govora i javnih panel diskusija, posetite stranicu: http://www.bfpe.org/kriza-liderstva-i-struktura-koja-se-odrazila-na-temeljne-vrednosti-evrope/

 

untitled4

FOTO: Anđić/BFPE/FSN

 

Nakon panel diskusija, održana su dva ekspertska okrugla stola – jedan u Skupštini grada Beograda 8. decembra, koji se bavio uticajem evropske krize na ekonomiju Evropske unije i zemalja kandidatkinja, dok se drugi okrugli sto u AKUD Lola 10. decembra fokusirala na koncept i viziju koje Evropa može pružiti za budućnost.

Zaključci i ishodi okruglih stolova biće sakupljeni u obliku finalne publikacije i uskoro objavljeni.

 

untitled5

FOTO: Anđić/BFPE/FSN
Facebook Twitter Email LinkedIn

Do you love this theme?

Buy it from Themeforest