Ronald Seeliger: Srbija često sputava sopstveni privredni razvoj

dw_v

Nemačko-srpsko privredno udruženje (DSW) je i ove godine, već po 9. put, medju svojih 270 članova preduzeċa, sprovelo godišnju anketu na temu „Srbija kao privredna lokacija“. Anketirana preduzeća naglašvaju svoju spremnost za nova zapošljavanja i investicije. Kako je na osnovu ankete  istaknuto da su Srbiji još uvek potrebne brojne promene, zajednički cilj u prezentaciji rezultata bio je i  unapređenje ekonomskog razvoja Srbije. Zaključak koji je izvučen glasi: Srbija često sputava sopstveni privredni razvoj.

Izuzev opštih primedbi u izazovnom privrednom okruženju, tokom istraživanja dobili smo pozitivne pokazatelje koji ukazuju na zadovoljstvo već prisutnih investitora koji bi ponovo izabrali Srbiju, dok su potencijalni investitori veoma skeptični. Zajedničko postojećim i potencijalnim investitorima je nezadovoljstvo administrativnim procesima i procedurama, preobimnom birokratijom i skepsa u pravnu sigurnost, što onemogućava dugoročne planove.  DSW pozdravlja nastojanja Vlade Srbije usmerene na ekonomske reforme i reforme zakonodavstva koje su od ključnog značaja za razvoj svih privrednih subjekata, unapređenje privrednog ambijenta i privlačenje novih investitora. Naše udruženje nastojaće da intenzivira saradnju i sa drugim inostranim komorama u Srbiji kao i sa drugim lokalnim privrednim udruženjima jer zajedničkim delovanjem, sigurno možemo da pomognemo bržim i efikasnijim neophodnim reformama kako bi se poslovna klima u Srbiji rapidno poboljšala

Rezultati ankete slični su rezultatima iz proteklih godina, pri čemu se primećuju i neka blaga poboljšanja.

Pri proceni anketiranih preduzeća o uslovima poslovanja, kao i prethodnih godina, posebno se ističu nedostaci u obezbeđivanju pravne sigurnosti, predvidivosti ekonomske politike i efikasnosti javne uprave. Kao rezultat, preduzetnici su naveli najhitnije mere  za Vladu Republike Srbije, naime, neophodne reforme aktuelnog Zakona o radu, borba protiv korupcije, politička stabilnost i napredak u poslovnom ambijentu za strane investitore.

Preko jedne trećine ispitanika ocenilo je sopstveno privredno stanje kao dobro, skoro 60% kao zadovoljavajuće a samo 4% kao nepovoljno. Vidljivo je da se zadržao prošlogodišnji pozitivan stav i optimizam. Nemačko-srpski privrednici gledaju opstimistično i na tekuću godinu: više od polovine njih očekuje poboljšanje svog privrednog stanja, njih 40% prognozira stabilnu i nepromenjenu situaciju svog preduzeća. Samo 6% predviđa pogoršanje u 2014. u odnosu na prethodnu godinu.

U sklopu opstih uslova poslovanja a sa aspekta poslodavaca pozitivno su ocenjeni radni kadrovi i tržište rada: produktivnost, spremnost za rad, kvalifikacija i motivacija radnika, njihovo ukupno akademsko obrazovanje, produktivnost i dostupnost kvalifikovanih  radnika kao i troškovi rada ocenjeni su kao dobri.

Uz pozitivna očekivanja poslovanja i zadovoljstvo radnom snagom, čak 92% preduzeća učesnika izjavilo je da bi ponovo investiralo u Srbiji. Srbija se time pozicionira na treće mesto među zemljama srednje i jugostočne Evrope, posle Poljske i Estonije.

 Anketa sprovedena u Srbiji deo je regionalne ankete, koja obuhvata 16 država Centralne i Istočne Evrope sa ukupno 1.435 učesnika . Učesnici u anketi imali su priliku i da procene pozicije svih drugih država Centralne i Istočne Evrope. Srbija se vezano za ovo pitanje pozicionirala na 12. mesto, od ukupno 20. To znači da ona preduzeċa koja su veċ investirala u Srbiji imaju znatno pozitivnije stavove u odnosu prema onima koji nemaju iskustva sa investicijama u Srbiji.

Ronald Seeliger je predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja i član Saveta Foruma Srbija Nemačka

Facebook Twitter Email LinkedIn

Do you love this theme?

Buy it from Themeforest