Predstavljanje Foruma Srbija Nemačka u Berlinu

„Novi početak prema Briselu – Srbija na putu ka Evropskoj uniji“.

Berlin, 30. juni 2014. g-

Forum Srbija Nemačka i nemački Savet za spoljnu politiku (DGAP) organizovali su u ponedeljak, 30. juna u Berlinu panel diskusiju pod naslovom „Novi početak prema Briselu – Srbija na putu ka Evropskoj uniji“.

Premijer Vučić i ministar diplomatije Štajnmajer u radnom kabinetu Ive Andrića u prostorijama GDAP-a  ENS_3632  ENS_3485  ENS_3505  ENS_3520  ENS_3900

 

Posle svečanog osnivanja u Beogradu u aprilu o.g., skup u Berlinu bio je ujedno i prvo predstavljanje Udruženja u Nemačkoj. Skup je otvorio ministar diplomatije SR Nemačke, Frank Valter Štajmajer i predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić. Na panel diskusiji, koja je potom usledila, o sveobuhvatnim strukturnim reformama u Srbiji govorili su potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar privrede Dušan Vujović. Na podijumu su se, pored predstavnika srpske vlade našli i Bodo Hombah, nekadašnji šef ureda kancelara i Uve Berghajm, član Upravnog odbora nemačke kompanije Falke. Panel diskusiju je moderirao novinar uticajnog nemačkog dnevnog lista Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Cilj ovog skupa bio je da se nemačkoj stručnoj javnosti predstave namere i ciljevi nove srpske vlade u sprovođenju najavljenih reformi. Skupu su osim počasnih članova Foruma, Ružice Đinđić i ambasadora Nemačke u Srbiji Njegove Ekselencije Hajnca Vilhelma, članova Saveta Foruma među kojima su između ostalih Goran Svilanović i Sonja Liht, prisustvovali  i predstavnici nemačkih ministarstava i institucija, poslanici Bundestaga kao i brojni članovi nemačkog Saveta za spoljnu politiku.

U prostorijama Nemačkog saveta za spoljnu politiku, posetioci skupa u Berlinu imali su priliku da pogledaju izložbu o nemačko-srpskoj saradnji, koju je podržalo Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju SR Nemačke, a realizovala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Zdanje u kome se održao skup i izložba bilo je do Drugog svetskog rata diplomatsko predstavništvo Kraljevine Jugoslavije, a poslednji diplomatski predstavnik koji je u njoj boravio kao Ambasador bio je nobelovac Ivo Andrić.

U toku dana članovi srpske delegacije, predsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Kori Udovički, ministar privrede Dušan Vujović, kao i predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić imali su i susret sa značajnim nemačkim investitorima, koji su zajednički organizovali Dojče banka i Forum Srbija Nemačka. Pored toga, premijer Aleksandar Vučić sastao se i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, koji je nedavno boravio u Beogradu i kao počasni gost Foruma Srbija Nemačka prisustvovao zvaničnom početku rada Udruženja. Tom prilikom, Gerhard Šreder je imao bilateralni sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a novi susret bio je prilika za nastavak razgovora o njegovoj podršci evropskom putu Srbije. Srpski premijer imao je i susret sa predsedavajućim Odbora za Evropsku uniju nemačkog Bundestaga, Gunterom Krihbaumom.

ENS_3681  ENS_3706  ENS_3737  ENS_3784  ENS_3878  ENS_3947

Facebook Twitter Email LinkedIn

Do you love this theme?

Buy it from Themeforest