Novi podsticaj za buduće nemačke investicije

PRIVREDNE VESTI | 4. FEBRUAR 2015. | 16:13
Novi podsticaj za buduće nemačke investicije

Predsednik Privredne komore Srbije i predsedavajuci UO Foruma Srbija – Nemacka Marko Čadež uveren je da ce poseta premijera Aleksandra Vucica Baden-Virtembergu i današnja konferencija u Štutgartu dodatno doprineti unapredenju privrednih odnosa Srbije i Nemacke i dolasku novih investitora

Više od sto kompanija iz Baden-Virtemberga (Baden-Württemberg) koje vec posluju u Srbiji imaju dobra iskustva i firme iz jedne od najrazvijenijih nemackih pokrajina zainteresovane su za nova ulaganja u srpsku privredu, poruka je sa poslovne konferencije koja je danas pod sloganom „Mislite na nove mogucnosti, mislite na Srbiju” održana u Štutgartu.

Skup na kome su ucestvovali premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović, u okviru posete pokrajini Baden-Virtemberg, organizovao je Forum Srbija – Nemačka sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Štutgartu, uz podršku Privredne komore Srbije, SIEPA i Industrijske komore grada Štutgarta.

Interesovanju nemačkih investitora doprinosi i sve bolja investiciona i poslovna klima, koja ce zahvaljujuci reformama i merama za unapredenje ekonomskog ambijenta u Srbiji biti još podsticajnija za poslovanje i investiranje.

„Uveren sam da ce današnja konferencija, koja je izazvala veliko interesovanje i okupila oko 80 ucesnika, biti dodatni podsticaj za unapredenje privrednih odnosa Srbije i Nemačke i privlačenje investitora iz ove nemačke pokrajine.

Nemački privrednici su, iz izlaganja premijera Vučića o ekonomskim reformama i ministra finansija Vujovića o procesu finansijske konsolidacije, stekli jasnu sliku o napretku Srbije, kao i o prednostima Srbije kao investicione i poslovne destinacije. Iz ugla naše privrede, za jačanje srpsko – nemačke bilateralne saradnje i privlačenje investitora posebno je značajan sastanak premijera Vučića sa pet najvećih kompanija iz ovog regiona, među kojima su Boš (Bosch) i Tisenkrup (ThyssenKrupp)”, ocenio je danas u Štutgartu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsedavajući Foruma Srbija – Nemacka.

Po recima Čadeža, dragocena preporuka za svaku investicionu destinaciju svakako su i kompanije koje na njoj vec posluju. Predstavnici Dunkermotoren i Hemofarm Štade (Stada), koji u Srbiji imaju fabrike, nemačkim kolegama preneli su svoja pozitivna iskustva sa srpskog tržišta.

U okviru konferencije u Štutgartu organizovani su i direktni susreti srpskih i nemačkih IT kompanija.

„Srbiju je predstavljalo pet naših velikih firmi koje svoje sofisticirane proizvode vec uveliko plasiraju na inostranom tržištu, kao što su Egzekom (Execom), Komtrejd (Comtrade) – Komtrejd solušns ajndžiniering (Comtrade – Comtrade Solutions Engineering) i Komtrejd grup novelajsi (Comtrade Group novelIC) i Elsis Istern Jurop (Elsys Eastern Europe). One su ovde razgovarale sa kompanijama poput Boš Senzortek (Bosch Sensortec), Gigatronik i Evomotiv”, kaže Čadež, podsecajuci da Baden-Virtemberg važi za centar nemačke IT industrije kada je rec o softverskim rešenjima koja se primenjuju u oblasti automobilske i elektronske industrije.

Baden-Virtemberg je inace središte automobilske industrije sa čuvenim multinacionalkama kao što su Daimler Krajsler (DaimlerChrysler), Porše (Porsche), Robert Boš (Robert Bosch), Audi. U ovoj pokrajini je veliki broj kompanija iz mašinske i elektronske industrije.

Privredna saradnja Srbije i Nemačke ide uzlaznom linijom. Ukupna robna razmena dve zemlje u 2014. iznosila je 4,4 milijardi dolara i veća je za oko pet odsto, u odnosu na 2013. godinu. Prošlogodišnji izvoz iz Srbije u Nemacku, posle značajnog skoka u prethodnoj godini, bio je 1,8 milijardi dolara, što je 12 procenata ukupnog izvoza naše privrede.

U Srbiji je prisutno više od 370 preduzeća sa većinskim nemačkim kapitalom koja zapošljavaju gotovo 25.000 radnika.

Nemačke kompanije aktivne su uglavnom u izvozno orijentisanim sektorima, doprinose smanjenju ukupnog trgovinskog deficita zemlje i pozitivno uticu na srpsku privredu kroz transfer tehnologije i uspostavljanje EU standarda. Za Srbiju je značajna velika stručna i finansijska podrška Nemačke u uspostavljanju dualnog sistema obrazovanja prema potrebama privrede, na čemu radi Privredna komora u saradnji sa nadležnim ministarstvima.

Preuzeto sa:
http://www.pks.rs/Vesti.aspx?IDVestiDogadjaji=16268

Facebook Twitter Email LinkedIn

Do you love this theme?

Buy it from Themeforest