Izvodi iz govora na svečanom otvaranju Foruma Srbija Nemačka 10/4/14

Aleksandar Vučićprvi potpredsednik Vlade i počasni član Foruma

Kod nas u Srbiji donedavno su postojale brojne predrasude zbog različitih istorijskih prilika i o nemačkoj državi i o nemačkom narodu. Odnedavno mnogi, kada govore o prijateljstvu sa Nemačkom, obično razmišljaju o tome kako su nam potrebne nemačke pare, a srpska pamet je valjda uvek iznad, i mi ćemo se snaći i znati kako da im nešto uzmemo. A ja želim da kažem da je najvažnije u ovom odnosu, bar za Srbe, građane Srbije i Srbiju, da naučimo od naših nemačkih prijatelja kako se vodi ozbiljna i odgovorna politika, da naučimo kako da radimo više, kako da budemo ozbiljniji i odgovorniji, kako da svakoga dana menjamo sebe, kako da učimo svakoga dana, i bar u ponečemu da možemo da se uporedimo sa Nemcima i sa nemačkom državom.

Pred Srbijom je težak put, ali Srbija ima sigurnu budućnost. Sve je u našim rukama, sve zavisi od našeg rada, od naše posvećenosti, od naše marljivosti. Ako mi budemo bili spremni da prihvatimo borbu za bolji život naših građana, ukoliko se budemo ponašali odgovorno, ozbiljno, ja sam uveren da ćemo imati podršku i kancelara Šredera, i nemačke države i kancelarke Angele Merkel, da ćemo imati podršku i nemačkog naroda, a podrška Nemačke ne znači koliko ćemo mi da uzmemo od njih – suština je pre svega šta mi moramo da uradimo da bi nas oni uopšte prihvatili za prijatelje. I mnogo bolnih i teških stvari tek ćemo morati da napravimo da bi Nemačka prihvatila Srbiju onako kako je prihvatila neke druge narode i neke druge zemlje. I nije mi teško i ne stidim se da to kažem – mnoge naše poteze neće tumačiti na najbolji mogući način, ali moja je želja da ovoga puta to kažem: Srbija se neće plašiti da bude prijatelj Nemačke. To znači da ispunjava svoje teške obaveze, spoljnopolitičke i unutrašnjopolitičke, i da napravi najteže ekonomske reforme koje nismo pravili u poslednjih trideset godina, da se izlečimo od socijalističkog samoupravljanja, da napravimo modernu zemlju tržišne ekonomije, i tu nećemo praviti nikakve kompromise.

Mi iz Vlade Srbije daćemo svoj doprinos i uvek ćemo želeti da učimo od Nemačke, nemačkih političara, nemačkih ekonomista, a vaši investitori Srbiju mogu da smatraju dobrim mestom za svoje investicije. Naravno, bilo je i biće uvek problema, ali ako uspemo da rešimo preko 90 odsto problema, siguran sam da će vaši investitori, uz popravljanje poslovnog ambijenta, donošenje neophodnih zakona koje za sve ove decenije nismo uspeli da donesemo, Srbiju osećati kao svoju kuću i osećati dobrodošlicu na svakom koraku. Čestitam vam i želim vam uspešan rad, i još jedanput hvala. Živela Srbija, živelo srpsko-nemačko prijateljstvo.
Ružica Đinđićpočasni član foruma

Forum Srbija Nemačka osim nesumnjivog značaja koji ima za Srbiju i naše nemačke partnere, za mene ima i jedno dublje, rekla bih, simbolično značenje. Već punih deset godina „Fond Dr Zoran Đinđić“, zahvaljujući podršci upravo nemačke države i privrede, gradi trajne, na uzajamnom poverenju zasnovane veze između naše dve zemlje. Fond već čitavu deceniju u praksi ostvaruje ideje Zorana Đinđića, koji nikada nije imao dileme o karakteru i značaju obnove i jačanja srpsko-nemačkih odnosa u svim oblastima. On je upravo u Nemačkoj zaokružio svoj filozofski koncept, koji je u značajnoj meri opredelio i njegovu političku i državničku praksu. Tu je stekao i trajna prijateljstva sa ljudima različitih profesija, obrazovanja, političkih i životnih stavova. Njegova, pre svega duhovna veza sa Nemačkom, sa njenim ljudima i institucijama, samo ga je učvrstila u nameri da Srbiji vrati ono mesto koje joj i pripada, da je ponovo uključi u ravnopravnu zajednicu demokratskih evropskih država. Na tom putu je brutalno zaustavljen, ali decenija koja je usledila uverava nas u životnu snagu njegovih ideja.

Nesumnjiva potvrda toga je i formiranje novog saziva srpskog parlamenta i činjenica da sve stranke koje će u njemu biti zastupljene, bez obzira na razlike svojstvene svim demokratskim društvima, u svojim programima kao prioritet ističu evropski put Srbije i njen ulazak u Evropsku uniju. To znači da se većina građana svesno i odgovorno opredelila za viziju Srbije kao neodvojivog dela porodice evropskih naroda.

Takva politička volja građana unosi optimizam, ali predstavlja i veliku odgovornost za sve državne institucije, političke partije i pojedince koji tu volju građana Srbije treba da realizuju. Nimalo lak ni brzo dostižan cilj, koji zahteva znanje, odlučnost i spremnost za suočavanje sa mnogim problemima.

I upravo je Nemačka, duh njenih građana, stabilnost institucija, moćni mehanizam demokratskog odlučivanja, koji pokazuju svoju vitalnost i u najsloženijim situacijama, dobar primer i za Srbiju. Tradicionalna povezanost naših kultura, ekonomije, nauke, mnogobrojni lični kontakti, samo su neke od spona koje nas povezuju i koje predstavljaju zalog za budućnost. A najvažnija spona su, duboko sam u to uverena, međusobno poverenje i iskreni partnerski odnosi u kojima potvrđujemo naše prijateljstvo i predanost zajedničkim vrednostima evropskog društva.

Vaše lično angažovanje, poštovani gospodine Šreder, vaše iskustvo i osvedočeno prijateljstvo prema Srbiji i njenim građanima, vaše duboko poznavanje prilika u ovom delu Evrope i želja da konkretno pomognete, od neprocenjivog su značaja. Ja koristim i ovu priliku da Vam zahvalim na svemu što već dugi niz godina činite u interesu razvoja nemačko-srpskih odnosa i jačanja uzajamnog poverenja. Ubeđena sam da je i ovaj današnji susret doprinos konceptu saradnje kakvu želimo i kojoj težimo.

Gerhard Šrederbivši kancelar Savezne Republike Nemačke

Poboljšanje nemačko-srpskih odnosa veoma mi leži na srcu – pored ostalog i zato što je od velikog značaja za dalji razvoj Evrope. I veoma se nadam da će ovaj Forum doprineti da se prodube i inače veoma bliski odnosi naše dve zemlje. Koliko je važan ovaj Forum govori i to što su njegovi počasni članovi i budući srpski premijer Aleksandar Vučić i Gernot Erler, koordinator nemačke vlade za Rusiju i zemlje Istočnog partnerstva.

Za Nemačku je Srbija ključna zemlja Balkana. Aktuelna vlada Srbije je suštinski poboljšala odnose sa svim državama u regionu, naročito sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Sporazum od 19. aprila 2013. godine između Beograda i Prištine bio je važan korak koji doprinosi stabilnosti na Balkanu. Mnoga su pitanja u odnosima između Beograda i Prištine još otvorena, ali sam siguran da će se i ona rešiti. Činjenica je da je Srbija danas konstruktivan akter i faktor stabilnosti na Balkanu. Evropsko ujedinjenje bez zemalja zapadnog Balkana nije kompletno.

Početak pristupnih pregovora između EU i Srbije 21. januara ove godine bio je istorijski čin. Jasno je: Članstvo u EU Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana je suštinski u sopstvenom interesu Evropske unije i moje zemlje. EU i Nemačka žele stabilan i privredno prosperitetan Balkan. To takođe znači da će one gde god mogu podržavati Srbiju na njenom nimalo lakom putu ka Evropi. Želja Vlade Srbije da najkasnije 2020. godine bude članica EU je realna, ukoliko se Srbija energično uhvati u koštac na neophodnim reformama u svim oblastima. To je očekivanje vezano za prethodne parlamentarne izbore, imajući u vidu temeljne reforme u oblasti privrede, državne uprave i pravosuđa. Dobar je znak što su u novom srpskom parlamentu po prvi put zastupljene samo partije koje se zalažu za članstvo Srbije u EU.

Budućnost Srbije je u Evropskoj uniji. To odgovara istoriji i identitetu vaše zemlje – a to je, poštovana gospođo Đinđić, bila i vizija vašeg pokojnog muža. Njegova vizija trebalo bi da bude obaveza da se put ka Evropi dosledno nastavi.

Ubeđen sam da će Nemačka biti pouzdan partner Srbije na njenom putu ka EU. Od demokratskih promena 2000. godine Nemačka je Srbiji stavila na raspolaganje bilateralnu pomoć od preko 1,6 milijardi evra. Više od bilo koje druge države. A Nemačka je takođe, zajedno sa Italijom, najveći trgovinski partner Srbije.

Početak pristupnih pregovora i sprovođenje u delo najavljenih reformi učiniće Srbiju još atraktivnijom za investicije i privući će još više nemačkih preduzeća. Srbija ima veoma velik potencijal, koji sada treba i mora da se iskoristi.

Ubeđen sam da će Forum Srbija Nemačka znatno doprineti da se veze između naše dve zemlje prodube – politički, privredno, ali pre svega i u domenu civilnog društva.

Želim Forumu u tom smislu sve najbolje i mnogo uspeha.

Facebook Twitter Email LinkedIn

Do you love this theme?

Buy it from Themeforest